Державний професійно-технічний навчальний заклад
БОРОДЯНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ АГРАРНИЙ
ЛІЦЕЙ

БОРОДЯНСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ АГРАРНИЙ ЛІЦЕЙ запрошує всіх охочих на навчання за спеціальностями: - після 9 класуЕлектрогазозварник; водій автомобіля категорії "С" - 3 роки; Тракторист - машиніст сільськогосподарського виробництва, водій автомобіля категорії "С"" - 3 роки; Овочівник - 1 рік;   Кухар, офіціант - 3 роки.  - На базі 11 класів: Кухар - 1,5 року; Слюсар з ремонту автомобілів; водій автомобіля категорії "С"- 1 рік; Офіціант ; бармен- 1 рік
Овочівник
Головне Меню

Категорії розділу

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук

Календар
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Вітаю Вас, Гість · RSS 27.10.2021, 23:54

Овочівник


 

2-й розряд

Завдання та обов’язки. Виконує нескладні ручні, кінно-ручні та механізовані роботи з вирощування овочів. Виконує роботи з шлейфування, боронування та коткування перед висіванням, садінням овочів. Готує насіння та садивний матеріал до висівання та садіння (очищення та сортування насіння, закладання посівного та садивного матеріалу для яровизації: гартування, стратифікація й пророщування, стратифікація та повітряно-теплова обробка, дражування та обробка насіння бактеріальними добривами, мікроелементами тощо). Пікірує розсаду, прополює овочеві культури. Пасинкує, вершкує, вибирає огірки, помідори, капусту у відкритому ґрунті та зрізує зелені овочі (салат, шпинат, щавель, цибулю на стебло тощо). Виконує найпростіші роботи з доробки та зберігання овочів (просушування на токах і майданчиках цибулі та насіння овочевих культур, видалення, промивання та просушування насіння овочів, протирання та просіювання насіння, укладання овочів у сховища, перебирання, миття, очищення та сортування овочів). Обслуговує механізовані агрегати під час висівання насіння та садіння розсади. Виконує роботи в захищеному ґрунті з підготовки теплиць та парників до експлуатації (очищення парників і теплиць від снігу, заготівля та перелопачування дернової землі, очищення каркасів теплиць від старої плівки тощо). Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: технологію роботи із затримання снігу і талих вод, обробки ґрунту та догляду за посівами; агротехніку та технологію ручних робіт з підготовки ґрунту до висівання, садіння, приготування до внесення добрив у ґрунті; підготовки насіння і садивного матеріалу, пікірування розсади та сіянців овочевих культур, збирання урожаю огірків, помідорів, капусти та зелених культур у відкритому ґрунті, доробки та зберігання овочів; насінництво (закладання посівного та садивного матеріалу, стратифікація, дражування та обробка насіння бактеріальними добривами та мікроелементами); заправку сівалок і саджалок насінням та мінеральними добривами та піднесення садивного матеріалу до розсадосадильних машин; порядок виконання підготовчих робіт у захищеному ґрунті; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта. Професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

Приклади робіт. 1. Боронування, шлейфування. 2. Руйнування кірки ґрунту ротаційною мотикою, коткуванням. 3. Перевезення вантажів кіньми під час виконання польових робіт. 4. Боронування посівів. 5. Розпушування, розбивання грудок та розрівнювання землі перед садінням. 6. Просіювання торфу, попелу, землі та інших сипких мас. 7. Очищення та сортування насіння. 8. Закладання посівного і садивного матеріалу для яровизації, гартування, стратифікації та пророщування. 9. Стратифікація насіння. 10. Повітряно-теплове обігрівання насіння. 11. Дражування та обробка насіння бактеріальними добривами, мікроелементами, змішування із сипкою масою. 12. Замочування насіння в ямах, діжках. 13. Промивання насіння в соляному розчині. 14. Вибирання садивного матеріалу овочів, коренеплодів з буртів, траншей, сховищ. 15. Різання кореневищ для садіння, розщеплення та стимулююче надрізування цибулин із сортуванням.


3-й розряд

Завдання та обов’язки. Високопродуктивно використовує реманент та знаряддя для виконання робіт з обробітку ґрунту, висівання, садіння, догляду за посівами та насадженнями овочів. Вирощує овочі за сучасною технологією. Виконує ручні роботи та роботи з обслуговування механізованих агрегатів під час обробки ґрунту, підготовки ґрунту до висівання чи садіння овочів, приготування, змішування мінеральних добрив, приготування компостів, розчинів рідких органічних та мінеральних добрив, догляду за посівами, захисту рослин від шкідників та хвороб, збирання врожаю. Виконує ручні, кінно-ручні та механізовані польові роботи з вирощування овочів. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: сучасну технологію вирощування овочів; основи агротехніки та технологію виконання ручних робіт, робіт з обслуговування машин та знарядь під час обробітку ґрунту, підготовки ґрунту до висівання, садіння та підсаджування насіння овочів та розсади; приготування, змішування мінеральних добрив; ручне прополювання, букетування, проріджування та перевірку овочевих культур; сортове прополювання; ручне збирання огірків, помідорів, капусти та відбирання насінників (маточників) овочевих культур; підготовчі роботи в захищеному ґрунті; способи обслуговування машин для подрібнювання мінеральних добрив та виготовлення торфоперегнійних горщечків; вибіркове та суцільне збирання овочів за допомогою транспортного візка чи платформи; основи ринкової економіки; нормування, організацію та оплату праці; вимоги споживача до якості продуктів; напрями та методи підвищення продуктивності праці та якості продукції; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією овочівника 2 розряду — не менше 1 року.

Приклади робіт. 1. Проведення снігозатримання. 2. Культивація суцільна, дискування, лущення. 3. Маркірування поля для висівання, садіння. Ручні роботи: 1. Перекопування ґрунту. 2. Вирівнювання (планування) ділянки з перекиданням землі. 3. Перебивання, подрібнення мерзлого гною та землі. 4. Подрібнення та просіювання мінеральних добрив, вапна. 5. Змішування кількох видів мінеральних добрив. 6. Виготовлення компостів, розчинів рідких органічних та мінеральних добрив. 7. Оброблення грядок. 8. Висівання, підсівання, загортання насіння овочів. 9. Садіння цибулин, кореневищ під лопату. 10. Висаджування насінників овочевих. 11. Зрізування суцвіть овочевих культур на насіння із знесенням у купи. 12. Відбирання насінників (маточників) овочевих культур, очищення їх від листя, корінців та землі. 13. Вибирання огірків, помідорів, капусти в теплицях. 14. Вибіркове або суцільне вибирання овочів за допомогою тракторного візка чи платформи. 15. Сортування помідорів, огірків на сортувальних агрегатах. 16. Оброблення овочів на сортувально-очисних пунктах. 17. Механізоване вирізування качанів, шаткування капусти на машинах.


4-й розряд

Завдання та обов’язки. Високопродуктивно використовує машини, знаряддя, а також механізовані агрегати для обробки ґрунту та догляду за посівами і насадженнями овочевих культур, захисту рослин від шкідників та хвороб, збирання врожаю. Виготовляє суміші розчинів отрутохімікатів, гербіцидів та біопрепаратів, отруйних приманок. Обробляє отрутохімікатами садивні бульби та цибулини. Виконує ручні, кінно-ручні та механізовані польові роботи та роботи у захищеному ґрунті з вирощування овочів. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати:

сучасну технологію та агротехніку вирощування овочів; агротехніку та сучасну технологію виконання ручних робіт та робіт з обслуговування механізованих агрегатів; основи ринкової економіки, собівартості, прибутку, напрями та методи підвищення продуктивності праці, якості продукції, нормування, організації та оплати праці в овочівництві; основи обробки розчинами отрутохімікатів, гербіцидів та біопрепаратів садивних бульб та цибулин; вимоги споживача до якості продукції; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією овочівника 3 розряду — не менше 1 року.

Приклади робіт. 1. Нарізування дернового пласту кінним плугом. 2. Підгортання, культивація і розпушування ґрунту в міжряддях. 3. Проріджування (букетування) сходів у рядках культиватором. 4. Підживлення рослин. 5. Підорювання та виорювання коренів і кореневищ овочевих культур. Ручні роботи: 1. Підживлення рослин, внесення в ґрунт органо-мінеральних сумішей, органічних та мінеральних добрив. 2. Обробка отрутохімікатами садивних бульб та цибулин. 3. Виготовлення сумішей і розчинів отрутохімікатів, гербіцидів, біопрепаратів та отруйних приманок. Захищений ґрунт: 1. Монтаж і демонтаж плівкових теплиць з рам. Робота щодо обслуговування механізованих агрегатів: 1. Робота на причіпних машинах та знаряддях. 2. Протруєння насіння овочевих культур. 3. Вибирання овочів комбайнами та спеціальними машинами.



5-й розряд

Завдання та обов’язки. Високопродуктивно використовує машини та механізовані агрегати під час виконання робіт з висівання, садіння та догляду за посівами овочевих культур. Виконує роботи з догляду за посівами і захисту рослин від шкідників та хвороб. Додержується правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен знати: сучасну технологію вирощування овочів; передову агротехніку та технологію виконання робіт на механізованих агрегатах під час висівання та садінні овочів сівалками, саджалками та розсадосадильними машинами, обприскування та обпилення овочевих культур тощо; принципи роботи на сівалках, саджалках, розсадосадильних машинах під час висівання овочевих культур і садіння розсади, а також роботи з обробки отрутохімікатами та гербіцидами овочевих культур, на роботах поливальника-шлангувальника під час поливання овочевих культур; основи ринкової економіки у виробництві та реалізації овочів, напрями та методи підвищення продуктивності праці, якості продукції, нормування, організації та оплати праці в овочівництві; вимоги споживача до якості продукції; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації. Стаж роботи за професією овочівника 4 розряду — не менше 1 року.

Приклади робіт. 1. Обробка гербіцидами та отрутохімікатами овочевих культур захищеного ґрунту. 2. Обприскування та обпилення отрутохімікатами та гербіцидами овочевих культур відкритого ґрунту. 3. Робота на сівалках, саджалках, розсадосадильних машинах під час висівання овочевих культур, садіння розсади. 4. Робота поливальника-шлангувальника під час поливання овочевих культур.
Головна
ДПТНЗ "БПАЛ © 2012"